Koma är en förening och en plattform som vill undersöka hur förändringsprocesser, språkpolitik och platsspecifika omständigheter påverkar förutsättningarna för samiska, sverigefinska, tornedalska, judiska och romska konstutövare. Komas podcast är en del av ett flerårigt projekt som syftar till att bygga nätverk och utveckla nya, experimentella konstnärliga metoder och strategier. Podden vill lyfta fram genre- och minoritetsspecifik kunskap från de medverkande och synliggöra den för de nationella minoriteterna, kulturinstitutionerna i Sverige och en kulturintresserad, men inte sällan minoritetspolitiskt okunnig, majoritetsbefolkning. Plattformen har ambitionen att samla olika konstnärliga uttrycksformer i en nyfikenhet på kontemporära kulturyttringar och på vad som kan hända i gränslandet mellan olika språk- och översättningspraktiker, genrer och identiteter.

Nedan finner ni en kort presentation av personerna bakom Koma.

Victoria Rixer

Victoria programleder Finnjävlarpodden i Sveriges Radio och debuterade som författare år 2018. Hon har en bakgrund som redaktör, översättare och koordinator, bland annat på nyhetsbyrån IPS, mediekooperativet Fria Tidningar och den digitala plattformen Kontext Press.

Foto av Anna Ledin Wirén

Lina Puranen

Lina arbetar som tv-producent med fokus på historier och berättelser från de nationella minoriteterna och har varit verksam som kulturproducent, bland annat som initiativtagare till projekt som Mukulat, Mokoma och Finskt Disco.

Foto av Antti Savolainen

Torbjörn Ömalm

Torbjörn hänger sig främst åt olika stränginstrument. Är ständigt involverad i diverse skivprojekt och skriver samtidigt på en avhandling inom konstnärlig forskning där han utforskar språk och ljud utifrån en meänkieli- och skogssamisk kulturmiljö.

Ömalm rör sig oftast i snårskogen kring genrer som jazz, fri improvisation, indie folk och black metal. Han har väldigt slöa armbågar men hoppas själv att hans konstnärliga uttryck är något vassare.

Vinjetten ni hör i början och slutet av varje poddavsnitt är Ömalms kreation.

Foto av Max Zackrisson

Denna plattform drivs med stöd av Kulturrådet.