Konstkollo på Biskops Arnö Nordens Folkhögskola (maj 2024)

Vi välkomnar dig som är verksam på det konstnärliga fältet och av sverigefinsk, samisk, romsk, judisk eller tornedalsk börd att ansöka till ett slags vuxenkollo den sista veckan i maj 2024, där du erbjuds möjlighet att vila och under lekfulla former utforska och utveckla din konstnärliga praktik. Promenader i det uppländska kulturlandskapet, bad, god mat och nya vänner!

När 27-31 maj 2024

Var Nordens folkhögskola Biskops Arnö

Kostnad Kollot är kostnadsfritt, inackordering i enkel- eller dubbelrum med helpension, reseersättning utgår

Sista anmälningsdag 29 mars 2024

Anökningssblankett https://sverigesfolkhogskolor.insurvey.com/-/F01D704FA7ABC

Kollot hämtar inspiration från det nordiska debutantseminariet, som sedan 1960-talets början har fungerat som mötesplats för debuterande nordiska författare och startpunkt för litterära nätverk och gemensamma projekt. Det relationella står i centrum. På liknande sätt hoppas vi att kollodagarna ska fungera. Under ledning av gästlärare för vi samtal och gör workshops som på olika sätt förhåller sig till överföring och översättning. Vad kan hända i mötet mellan samisk black metal och poesi på jiddish eller meänkieli? Finskt disco och romsk performance? Du behöver inte kunna tala eller förstå ditt/dina minoritetsspråk, men vi tror att en nyfikenhet på och vilja att närma sig språket/-en och olika minoritetserfaranheter är gynnsam. Med samtalet som kunskapsgenerator ställs det egna uttrycket, den egna minoritetens/-ernas och den egna konstformens villkor och förutsättningar i relation till andras. Tillsammans undersöker vi möjligheter att formulera oss kring våra erfarenheter, processer och konstnärskap. Kollot är kostnadsfritt för alla deltagare, inackordering i enkel- eller dubbelrum med helpension. Reseersättning utgår. Observera att Biskops Arnö är en folkhögskola, inte ett hotell, och att grunden för vår samvaro är egenansvar och samarbete. 

Kolloveckan är ett resultat av ett samarbete mellan Biskops Arnös författarskola och kulturföreningen Koma. Biskops Arnö är en nordisk folkhögskola med allmän och särskild kurs. Här anordnas också seminarier och fortbildande seminarier i en kursgårsverksamhet. Under sommaren hålls ett stort antal sommarkurser, bl. a. med hantverk, musik och skrivande. Skolan ligger på en ö i Mälaren med Bålsta som närmsta tätort. På ön finns bara, förutom skolan, ett litet jordbruk. Läs mer på www.biskopsarno.se.

Kulturföreningen Komas syfte är att underlätta och entusiasmera till att bygga nätverk och andra gemenskaper inom och mellan de nationella minoriteterna. Föreningen vill bidra till att utveckla experimentella konstnärliga metoder och strategier och lyfta fram genre- och minoritetsspecifik kunskap, konstnärliga uttrycksformer och kontemporära kulturyttringar i gränslandet mellan olika språk- och översättningspraktiker. Föreningens aktiviteter undersöker hur samhälleliga förändringsprocesser, språkpolitik och platsspecifika omständigheter kan påverka förutsättningarna för konstutövare. Läs mer på komakultur.com.

Kolloveckan genomförs med ekonomiskt stöd från Folkbildningsrådet. Vi hoppas att du vill vara med!

Victoria Rixer, projektledare

victoriarixer@gmail.com

Kajsa Sundin, kursansvarig Biskops Arnö

kajsa.sundin@biskopsarno.se

KOMA kultur KOMA kultur

Ny plattform för samtida minoritetskonst

Utdrag från Komas pressutskick, mars 2022:

“Hur påverkar samhälleliga förändringsprocesser, språkpolitik och platsspecifika omständigheter förutsättningarna för samiska, sverigefinska, tornedalska, judiska och romska kulturutövare? Det är frågor som personerna bakom den nya digitala plattformen Koma, som också är en förening och en podcast, vill undersöka tillsammans med konstnärer, musiker och poeter från de nationella minoriteterna. Initiativtagare är Victoria Rixer, författare, Lina Puranen, filmare och Torbjörn Ömalm, musiker.

– Vi är nyfikna på allt som rör sig i de kontemporära minoritetskulturerna och vad som kan hända i gränslandet mellan olika språk, genrer och identiteter, säger Victoria Rixer.

– Koma är ett flerårigt projekt som syftar till att bygga nätverk och utveckla experimentella konstnärliga metoder och strategier. Vi ligger också i startgroparna med ett konstkollo, säger Lina Puranen.

– Med podcasten vill vi lyfta fram genre- och minoritetsspecifik kunskap och synliggöra den för en bredare allmänhet. Minoritetskulturerna har varit en del av den svenska kulturen genom hela den svenska historien. Det är ett faktum som är pinsamt osynligt och det vill vi bidra till att ändra på, säger Torbjörn Ömalm.”

Läs mer